Gündem

BİST100 endeksi

 

Piyasalarda beklenen açıklamalar Çarşamba akşamı yapıldı. Fed faiz kararını açıkladı ve mikrofonun  başına Fed Başkanı Powell geçti. Fed, politika faizinde değişikliğe gitmedi. Piyasaların beklediği gibi yapılan açıklamalar şahindi. Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in tüm araçlarını kullanmaya hazır olduğunu yineledi. Varlık alımlarının Mart ayı başında biteceğini açıklayan Powell, faiz artırımı için ise Mart ayını işaret etti. Piyasaların merakla beklediği bilanço küçültme zamanlamasının ise kararının alınmadığı açıklandı. Fed tarafından omicron kaynaklı gelişmelerin büyümeyi sınırlayacağı, enflasyonun %2 hedefin oldukça üzerinde kalmasının devam edeceği ve uzun süreli bir sorun olduğu görüşü hakimdi.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise yüksek volatilite hakimdi. ABD piyasaları Microsoft bilançosunun beklenenden iyi gelmesi ile Çarşamba gününe pozitif başlasa da Fed açıklamaları sonrası negatife yöneldi. Asya piyasaları da Fed etkisiyle geriledi. Dün ise ABD vadelileri ve Asya Piyasalarındaki satıcılı seyir sonrası BİST100 endeksi de güne negatif başladı. Fed’in şahin açıklamaları gelişmekte olan ülkeleri baskıladı. Yurt içi piyasalar yılın ilk enflasyon raporuna odaklandı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. 2022 yıl sonu için %11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla %23,2’ye yükseltildi. 20 Aralık’ta Merkez Bankası’nın tek kuruş satmadığını belirten Kavcıoğlu, bilançoda rezervlerdeki düşüşte BOTAŞ’a yapılan döviz satışının etkili olduğunu kaydetti. Enflasyon tahminin piyasalara uyumlu gelmesi, Rusya piyasalarının negatiften pozitife yönelmesi ve ABD vadelilerinin toparlanması ile endeks günü alıcılı tamamladı.

Yabancılar geçtiğimiz hafta 33 milyon dolarlık hisse satarken , 15 milyon dolarlık DİBS aldı . TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 1,5 milyar dolar azaldı. TCMB tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 234 milyar 211,7 milyon $ olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 21 Ocak ile sona eren haftada 232 milyar 277,10 milyon dolara geldi.


ABD’de 2021’in son çeyreğine ilişkin büyüme rakamları açıklandı. Rakamlar ülkenin 2021’in son çeyreğinde %6,9 ile piyasa beklentilerinin üzerinde bir büyüme performansı gösterdi.
ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 22 Ocak’ta sona eren haftada 30.000 düşerek 260.000’e geriledi.

Kaynak İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir